1950

Ikävä oli vierailla mailla oudoilla ovilla, mutta elämää oli kuitenkin jatkettava. Asutustiloja ruvettiin raivaamaan ja niin 50-luvulla luovutettiinkin monelle oman kodin rakentajalle seuran toimesta Karjalan Liiton valmistamia "Karjalaisten raivaajien kunniakirjoja", niin Vaasaan kuin sen lähiseudulle.

Seuran toiminnassa on mukana vain 100 kunta jäsentä. Ompelukerho, huvitoimikunta ja retkeilykerho toimivat kuitenkin ja seura täyttää 10-vuotta, jolloin ohjelmassa on mm. näytelmäkerhon “Anu ja Mikko” - esitys.

Toukokuun 19:nnentoista päivän tienoilla aloitetaan vuosittain viettää Karjalaisten vainajien muistojuhlaa, joka myöhemmin muuntuu “Kaatuneitten muistopäiväksi”. Ja 50-luvulla ryhdytään mm. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkkien pystyttämiset.

Vuonna 1951 kirjoittaa silloinen sihteeri (vääpeli) M. O. Kiippa huolensa vuosikertomukseen seuraavasti:

“Karjalaisten rivit harvenevat päivä päivältä yhä harvemmiksi, on vaikeus saada tämän takia enää moneenkaan tilaisuuteen meikäläisiä niin paljon, että se kannattaa. Mitä sitten on muutaman vuoden kuluttua, onko seurastamme jäljellä enää muuta kuin nimi? Se tehtävä, joka oli karjalaseuroilla sodan ja heti rauhanteon jälkeen on loppuun suoritettu. Meille jää enää tehtäväksi Karjala hengen ja muistojen vaaliminen, siksi toivommekin uuden johtokunnan ottavan tämän asian sydämelleen ja järjestävän yhteisiä tilaisuuksia ja illanviettoja näissä merkeissä meidänkin seuramme harvenneiden rivien yhteen liittämiseksi.”

Innokkaita jäseniä oli kuitenkin sen verran, että Karjalaseuran lipun naulaus tapahtui 10.8.1957. Lipun hankki ompeluseura Karjalan Liitolta. Seuran lipun toivottiin samalla innostavan viime aikoina syrjässä pysyneitä karjalaisia liittymään seuran toimintaan ja osoittavan tietä heimohengen säilyttämisessä. “Osoittakoon lippu myös tuleville polville, mistä esi-isät ovat tulleet.”

Vaasan Karjalaseuran lipunnaulaustilaisuus.

Rouva Aino Paasonen lyö juuri ensimmäisen naulan. Kuvassa äärimmäisinä vasemmalla seuran sihteeri, ylivääpeli O. Kiippa ja seuran puheenjohtaja, konduktööri S. Valkeapää.

Vaasan Karjalaseuran lippu